Kirazlı Köyü Tarihçesi

Kirazlı Köyü Tarihçesi

Kirazlı Köyü Soğanlı(Akçay) Çayı’nın kuzeyinde bulunmaktadır. Kirazlı Köyü üç mahalleden ibarettir. Bu Mahallelerin isimleri Merkez Mahalle, Türbeli Mahalle ve Ova Mahallesidir. Türbeli mahalleye ismini veren Türbede yatan şahsın; 16. Yüzyılda İslam Dinini anlatmak üzere Horasandan bu bölgeye gönderilen üç kardeşten biri olduğu anlatılmaktadır.  Buraya yerleşip evlenerek aile oluşturmuş, vefat ettikten sonra bu türbenin olduğu yere gömülmüş ve burası türbe haline getirilmiştir. Daha sonra vefat eden ailesi ve çocukları da yanına defnedilmiştir. Diğer iki kardeşin Boyalı Susuz Köyü ve Merguzede(İhsangazi) ilçesinde buluna türbelerde yattığı bilinmektedir. Türbenin uzaktan yakında ziyaretçisinin fazla olması çok itibar edildiğini göstermektedir. Kirazlı isminin nereden geldiği bilinmemektedir. Yıllar önce köyün kiraz ağaçlarıyla ünlü olduğu, bu yüzden adının “Kirazlı Köyü” olarak verildiği tahmin edilmektedir. Köyümüzün tarihi ne kadar eski bu bilinmemektedir. Neden derseniz Araç ne kadar zamandan beri varsa bizim köyümüzde bir o kadar zamandır vardır. Araç tarihi eşittir. Kirazlı köyü.
Kirazlı Köyü’nün Araç İlçesine uzaklığı (Merkez Mahalle)  30Km, Kastamonu İline uzaklığı 76 Km’dir. Karadeniz İklimi etkisi altında olmasına rağmen genel olarak karasal iklim hüküm sürer. Yazları sıcak, kışları karlı ve soğuktur. Yağışlar ilkbahar ve sonbaharda görülür. Kışın yağan kar 1 ile 1,5 metre dir. Yılın sıcak günleri Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Köye en yakın akarsu Soğanlı (Akçay) dır.
Köyün ekonomisi orman, tarım ve hayvancılığa dayanır.
Köyümüzün en önemli özelliği yeşil bitki örtüsü ve ormanlarıdır. Ayrıca dünyanın en kaliteli Salebi de ilçe sınırlarımız içinde yetişmektedir. Köyümüz yaylası yeşilin her tonuyla, dört mevsim çok yönlü güzelliği ile insanlarımıza adeta doğa ziyafeti sunmaktadır.
Köyün her tarafı iğne yapraklı ve yayvan yapraklı ağaçlar ile çevrilmiştir. Aynı zamanda orman ağaç türleri olarak köknar, kayın, meşe ve çam başta gelmektedir. Ağacın bol olması nedeniyle köyümüzdeki evlerimiz iki katlı üç katlı olup hepsi ağaçtandır. Sadece aralar tuğla işlemelidir. Orman ağaçlarının zenginliği Köyümüz halkının geçiminin ormandan olmasını kaçınılmaz kılmıştır. Bu zengin orman çeşitliliği Ankara mobilyacılar sitesine çok katkı sağlamaktadır. Köylülerimizin en büyük özelliği doğup büyüdüğü yerleri unutmayıp senede bir hafta dahi olsa baba ocağını ziyarette bulunmalıdır. Düğün ve cenaze merasimlerinde birbirlerinin sevinçlerini ve üzüntülerini paylaşırlar. Köyümüzün gelenek görenekleri “Kültürümüz” bölümünde daha ayrıntılı anlatılmıştır.

KİRAZLI KÖYÜNÜN NÜFUSU
2007 yılının sonunda açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre Kirazlı Köyü’nün nüfusu Araç İlçemizde ve köylerinde olduğu gibi azalma göstermektedir. Kırsal kesimden şehirlere doğru olan göçün köyümüzde de olduğu istatistiklerden anlaşılmaktadır. Köyümüzde nüfus sayımı sonuçları Kastamonu gerçeğinde olduğu gibi göç olgusunu ön plana çıkarmaktadır. 2007 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemine göre Kirazlı Köyü’nün nüfusu sürekli ikamet edenler olarak 19 erkek, 16 kadın toplam 35 kişidir. Bu sayı yaz mevsiminde daha fazla olmaktadır.

 MUHTARLIK
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği olması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri  yıllara göre köy muhtarları:
2009 – Recep Horuz
2004 – Recep Horuz
1999 – Ahmet Aksoy
1994 – Mustafa Demiryas
Kirazlı Köyü halkının ekonomik çıkarlarını korumak ve ekonomik destek sağlamak üzere Kirazlı köyü Orman Kalkındırma Kooperatifi kurulmuş ve halen aktif  üyeleri ile faaliyetlerine devam etmektedir.

KİRAZLI KÖYÜNÜN ALTYAPI BİLGİLERİ
Köyümüzde ilköğretim okulu yoktur. Okul çağına gelen öğrenciler Araç İlçemizdeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda eğitim öğretim görmektedirler.

Kirazlı Köyünün Üç Mahallesi ile birlikte Yayla mahallesinin içme suyu şebekesi  vardır. Sulama Kanalı ve bu kanalları besleyen 400’er tonluk 2 su havuzu bulunmaktadır. Kanalizasyon şebekesi yayla mahallesinde vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi, sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stabilize yoldur. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyün İki mahallesinde bulunan camisinde kadrolu 2 imam hatip görev yapmaktadır.